Nu vlierbessen plukken

Wanneer je buiten loopt kan je de gewone vlier overal om je heen vinden en daar kun je leuke dingen mee doen. Je kan er siroop van maken of ranja, zuigtabletten of een keelspray. Vlier staat erom bekend dat het werkt tegen verkoudheid en griep.

Gewone vlier met zwarte bessen

Het recept dat bij ons al jaren favoriet is komt uit het boek Grow your own drugs van James Wong. Het is ondanks de Engelse titel wel gewoon in het Nederlands te koop. Voorheen had James dit soort recepten op de website staan, maar die zijn inmiddels vervangen voor recepten die bij zijn huidige boeken passen. Voor mijn gebruik heb ik het overigens aangepast omdat ik geen fan ben van gewone suiker. Het recept vind je onderaan deze nieuwsbrief.


Kaartjes leggen

Dit keer even geen legging, dat zit weer bij de volgende nieuwsbrief. We hebben natuurlijk ook onze pagina met een overzicht van de beschikbare gratis online leggingen. Daar kun je ook naar toe om een legging te doen. Of uit te kiezen en zelf thuis met je kaarten uit te voeren.


Wil je zelf ook met de engelenkaarten gaan werken dan kun je het ENGELEN ORAKEL bestellen. Dit is een kaartlezen workshop in-a-box. De doos heeft de kaarten die je ook bij de online leggingen gebruikt en een lesboek met alle uitleg en oefeningen om er een succes van te maken.


Leer de engelenkaarten te leggen en lezen met deze workshop in a box


Deze maand zijn er ook weer de gevorderde Praktiserend Engelen Expert workshops Geavanceerde Healing Technieken en Medium Reading Geven. Daarna worden ze weer in 2018 gegeven. Ook komt de Zentangle 2 - Wat meer diepgang eraan(vanavond dus) net als de Engelenkring die volgende week weer is. 


Ik wil je er ook even laten weten dat de Aquarius Angels Day er weer aankomt op 24 september en omdat we deze tegenwoordig in onze lesruimte houden is er maar beperkt plek. Zorg dus dat je je op tijd aanmeldt in verband met de beperkte ruimte.


Aquarius Angels Day 24 september 2017

Vlierbessen recept

Allereerst wil je natuurlijk weten hoe je gewone vlier herkent in je buurt. De bladeren zijn gekarteld en de takken waar de bijna zwarte bessen aanhangen in schermvormige trossen zijn helderrood. Vaak vind je direct ernaast ook een struik die er bijna hetzelfde uitziet maar de bladeren hebben gladde randen. Daar pluk ik niet van. Wanneer je op pad gaat neem dan een plastic zak mee en een schaar. Het sap dat eruit komt is ook een natuurlijke verf, dus je kan gerust een katoenen tasje meenemen als je dat een ander kleurtje wilt geven. Voor ons is het niet ver lopen, het is praktisch om de hoek en dan vinden we ze in overvloed. Je hebt ongeveer 400 gram nodig (een beetje meer omdat de takken ook gewicht hebben). Ik pluk vaak teveel.


Probeer zo'n 10 schermen te plukken en schudt ze meteen even uit. Insecten vinden deze bessen ook lekker. Dan thuis goed schoonwassen en de besjes van de takken halen. Het helpt om het schaaltje waar je ze in gooit eerst even te wegen, dan kun je het gewicht bij die 400 gram voor de bessen optellen. Vind je dit alles te veel werk? Koop dat gedroogde vlierbessen. Je hebt 250 gram nodig. Het is wel minder vers en ik heb het nog nooit gedaan. Vorig jaar was ik te laat met plukken en toen had ik gelukkig nog over.


Daarnaast heb ik mezelf meer energetisch behandeld om preventief(en zo nodig bij ziekte) te werken met onder andere met Reiki. Op zich is dat een ontspannende manier van je zelfhelend vermogen te stimuleren. Ik heb dit een tijd dagelijks gedaan op alfamuziek en het werkte ook behoorlijk meditatief. Erg fijn om te doen. Omdat het naast al dat hoogfrequente engelenwerk ook goed is om weer eens meer hands-on met energie te werken geef ik begin september weer eens een Reiki 1 workshop. 


Een andere optie is natuurlijk een Aquarius Angels Healing te ontvangen om je gezondheid te verbeteren. Eind augustus kun je ook de Aquarius Angels Healing leren. Deze wordt tegenwoordig ook geaccredtieerd!


Wat heb je naast de 400 gram vlierbessen verder nodig om dit recept te maken?

 • 2 flinke appels

 • 2 tl chilli vlokken

 • sap van 1 limoen

 • Honing, agavesiroop of ahornsiroop om te zoeten, het originele recept gebruikt 500 gram suiker (ga ik dus echt niet doen)

 • 300 ml water

 • 100 ml bruine rum

 • optioneel: 6-8 druppels essentiële eucalyptus olie

 • een fles om het in te gieten


Bereiding

 • Doe de schoongemaakte vlierbessen met het water, de chilli vlokken in een pan, doe het limoensap erbij, snij de hele appels in groffe stukken en doe deze er ook bij. Breng het geheel aan de kook en laat het dan 5-10 minuten zachtjes pruttelen.

 • Breng dan met een paar soeplepels tegelijk de inhoud van de pan via een fijne zeef over in een diepe schaal en druk zoveel mogelijk pulp door de zeef. Als je alles over gebracht hebt, is het tijd om dit op smaak te maken met je suikervervanger.. en ja dat is echt wel nodig.

 • Giet vervolgens de bruine rum erbij en als je dat wilt je eucalyptus olie.

 • Schenk alles over in de fles en laat deze met de dop open afkoelen, ik leg er wel een tissue overheen zodat er verder niets in kan vallen.

Door de alcohol blijft dit drankje best lang goed. Zeker 2 jaar. Ik heb vaak de grote fles in een donker kastje staan en een kleinere in de koelkast.


Hoe gebruiken we dit?

Volgens het boek kun je bij de eerste tekenen van verkoudheid of ongemak 2 à 3 keer per dag een eetlepel nemen. Wij maken er dan liever een grog mee en doen daar die eetlepel in. Deze nemen we dan voor het slapengaan en meestal is de andere dag niet veel meer van de klachten te merken. Als het echt nodig is herhalen we dit de andere dag nog eens. Omdat we het verdunnen heeft de alcohol geen echte invloed. Als je dit voor kinderen wilt maken dan zou ik de rum op het laatst nog even meekoken, maar dan is je drankje wel minder lang houdbaar.


Wij gebruiken het al jaren en houden de vlierbessen altijd goed in het oog en nu beginnen ze net rijp te worden. Wij zijn gisteravond al op pad geweest en hebben geplukt en onze vlierlikeur gemaakt. 

Vlierbessen verkoudheid en griep