Je drie Zelven


Hoger Zelf, Middel Zelf en Basis Zelf

Je hoort vaak over het Hoger Zelf en het Innerlijke Kind, samen met het deel dat overdag geestelijk actief is en je keuzes maakt zijn dit je drie Zelven. Elk Zelf heeft een of meer taken en als alles goed is werken ze onderling ook samen. Er zijn ook momenten dat dit niet zo is... Je wilt dan dingen doen maar er gebeurt niets, alles gaat erg traag of stagneert helemaal.... daar kan je wat aan doen.


Voor het gemak noemen we het mentaal actieve deel even het Middel Zelf. Dit is het deel waar we de hele dag beslissingen mee nemen en dat we vaak verwarren als zijnde ons "ïk", alsof alleen dat deel bepaald wie en wat we zijn en wat we doen. Het is een heel nuttig en efficient deel in ons dat iets van een afstandje kan bekijken. Op het moment dat er bijvoorbeeld iets mis gaat kan dit Middel Zelf in een flits de situatie overzien, begrijpen wat er mis gaat en meteen ook keuzes maken voor wat er verder moet gebeuren.


Een voorbeeld vanuit mijzelf: Vorig jaar was ik onderweg naar een kluswinkel om wat verf te kopen, omdat het mooi weer was besloot ik dat lopend te gaan doen en zo ook nog wat lichaamsbeweging te krijgen.  Het was al wat later in de middag en de avondspits was al in volle gang, veel auto's met mensen die naar huis willen. Ik sta langs de parallelweg van één van de doorgangswegen van een bedrijven terrein en zie in de verte een auto van rechts komen. Daar kon ik nog gemakkelijk voorlangs dus ik steek over. Terwijl ik net de overkant bereik toetert er links achter me iemand nogal dringend. Ik kijk om en zie een vrouw druk toeteren en naar me gebaren en ze roept iets door al die verkeersdrukte heen. Het is werkelijk door al haar eigen getoeter niet eens te verstaan. Omdat ze duidelijk dringend iets moet weten wil ik naar haar toe lopen en stap op de weg.


Op dat moment hoor ik links van mij dichtbij getoeter, ik zie tegelijkertijd die vrouw geschrokken kijken, ik kijk links en de auto die eerder nog ver weg was is nu op een meter afstand en hij rijdt veel te hard om nog te kunnen stoppen. Het Middel Zelf ziet en beoordeelt het geheel als, dit was niet zo snugger want je weet dat die auto daar rijdt. Ook weet ik dat ik geraakt ga worden, ik zie de man ook heel geschrokken kijken terwijl hij nog probeert te remmen. Met een vertegenwoordigheid van geest die zeker door de engelen gesteund werd, weet ik op het moment dat ik geraakt wordt en zo'n beetje omgekegeld wordt mijn handen uit te steken, ze op de motorkap te plaatsen en als een volleerd gymnast een halve salto met zijwaarste draai te maken waarna ik gewoon op twee benen naast de auto land. In deze korte momenten ging er een heleboel door mijn hoofd, allerlei gedachten die door het Middel Zelf aangestuurd werden. Het verkeer op het grote kruispunt achter me was stil gevallen, de man achter het stuur vroeg of alles in orde met me was. Met mij wel, maar hij zag er niet zo gelukkig uit eerlijk gezegd.


Ik ben meteen naar die vrouw gelopen in haar auto om te vragen wat ze nou eigenlijk wilde, bleek het een dokter te zijn op weg naar een bevalling die zich verreden had. Ik heb haar de weg gewezen en ben gewoon door gelopen naar de winkel. Daar tussen de potten verf kwam het Basis Zelf dat we kennen als ons Innerlijke Kind aan de beurt. Deze Basis Zelf regeert over dat stukje in ons dat fysiek is en emotioneel. Dit deel van ons zorgt voor ons lichaam door de universele levensenergie te gebruiken die we door gezond eten, mediteren, ontspanning e.d. opnemen. Wanneer we genoeg energie ontvangen en over hebben dan kan dat via het Hoger Zelf gebruikt worden om onze wensen en ideeën te verwerkelijken.


Het is ook een deel dat alles benadert vanuit het standpunt van een kind. Voor een kind zijn dingen heel anders en worden ook heel anders vertaald. Dit stukje in ons verzamelt allerlei ervaringen vanuit al onze levens en bewaart die in een soort rugzakje. Al die ervaringen, emoties en situaties maar ook dingen die tegen dit Basis Zelf gezegd zijn beïnvloeden hoe dit deel van ons reageert op de door ons Middel Zelf gemaakte keuzes. Dit deel van mij had dit meteen mee opgeslagen in de rugzak en bij een stapeltje ervaringen uit eerdere jaren en mogelijk ook eerdere levens gestopt waar iets vergelijkbaars was mee gemaakt. Terwijl ik tussen de potten verf stond kwam de reactie van trillende handen en emoties over hoe fout het had kunnen gaan. Meteen heb ik mijzelf daar nog in de winkel een IET basis sessie gegeven om de fysieke en emotionele indrukken die dit getriggerd had te vervangen met iets positievers in mijn cellulair geheugen. Zou ik dit niet gedaan hebben dan zou dit Basis Zelf de volgende keer dat ik de straat over wil steken mogelijk angst oproepen en me mogelijk zelfs er van kunnen weerhouden om me in het verkeer te begeven.


Het Hoger Zelf is dat deel van je dat met de engelenwereld communiceert en daar vandaan ook allerlei mooie ideeën en inspiraties ontvangt om de volgende fantastische stap op je levenspad te zetten, op weg naar één van de je zieledoelen. Dit Hoger Zelf is ook het deel in jou dat je wensen manifesteerd wanneer het Basis Zelf universele energie overheeft na voor het lichaam en de emoties te hebben gezorgd. Het Hoger Zelf kan pas manifesteren wanneer er genoeg universele energie is en het Basis Zelf de stroom niet blokkeert. Deze blokkades ontstaan wanneer het Basis Zelf de ideeën die via het Hoger Zelf bij het Midden Zelf zijn gekomen en beoordeeld als een goed plan. Het Middel Zelf wil er dan mee aan de gang en het gaan verwezenlijken, daarvoor moet het de overtollige energie stroom van het Basis Zelf naar het Hoger Zelf laten stromen, dit is normaal gesproken een automatisch proces. Het Basis Zelf kan echter in de rugzak ervaringen hebben zitten die nog angsten en andere onprettige emoties oproepen, dan zal dit deel de stroom blokkeren uit zelf behoud.


Iedereen kent wel van die situaties waar je alles helemaal hebt uitgedacht en vervolgens heel erg je best doet, maar het wil maar niet lukken, alles loopt mis of gaat heel traag. Wanneer het wel op je zielepad ligt dit te doen en het toch niet wil lukken dat is het tijd om eens naar dit Basis Zelf te kijken. Vaak wordt dit gedaan via consulten bij therapeuten waarin je met het innerlijke kind werkt, er zijn meerdere manieren mogelijk. Binnen de Wicca pak je het zelf aan via Parthworking en Soul Retrieval.


Door regelmatig eens licht te mediteren en je Innerlijke Kind te vragen naar voren te komen en je duidelijk te maken waarom het problemen heeft met wat je probeert te doen kan je veel helen uit je vroege jeugd. Blijf in gedachten houden dat je Middel Zelf dit volledig logisch kan benaderen en ook goed kan uitleggen aan dit Basis Zelf. Je benadert dit dan ook zoals je een klein kind iets uitlegd waar je veel van houdt en waar je alleen maar het beste voor wilt. Wanneer het nodig is om te troosten doe je dat vanzelfsprekend ook. Blijf doorvragen nadat een aangekaart probleem is opgelost of er meer redenen zijn waarom het Innerlijke Kind dit nog niet wil doen. Zo werk je aan de situaties en lagen die opgeslagen zijn met betrekking tot je voorgenomen doel tot het Innerlijk Kind er ook vrede mee heeft en zich goed voelt. Laat het daarna weer integreren in je lichaam.

Daarna zal je merken dat alles ineens veel soepeler verloopt. Het is verstandig een goede relatie met je Basis en Hoger Zelf op te bouwen. Dit leveert na verloop van tijd veel voordelen op.


Wanneer je denkt dat bepaalde zaken vanuit je jeugd te zwaar zijn om zelf aan te pakken, zoek dan iemand die gekwalificeerd is en waar je op vertrouwd om hier samen aan te werken.


Het manifesteren van je levensdoelen en wensen wordt hierdoor regelmatig beïnvloed, dus kijk er eens naar wanneer je merkt dat de zaken niet gaan zoals je hoopt.Kom naar de Tarot verdieping cursus op 29 juni bij Annelies of volg een leuke online cursus