Energiewerk


December


December is voor mij bij uitstek de maand die me het meest uitdaagt met betrekking tot mijn dieet. We eten het hele jaar gezond en dan komen de feestdagen eraan met hun onvermijdelijke lekkernijen zoals pepernoten, boterletters, chocolade letters, de kerststol en zaken als oliebollen en appelflappen.

Engelencursus nieuwsbrief Energiewerk

Wat kun je als spiritueel mens doen om dat binnen de perken te houden?


Je kunt natuurlijk de feestdagen afschaffen maar dat is zo ongezellig. Dan ben je waarschijnlijk de enige in Nederland die helemaal niets viert. Er zijn natuurlijk allerlei gradaties in wat je voor jezelf kunt doen met deze dagen. Van volledig feestbeest die helemaal los gaat en alles eet en drinkt wat er maar te vinden is tot de geheel onthouder.

Zelf ben ik daar door de jaren heen steeds anders mee omgegaan en heb wel een aardige middenweg gevonden. Afhankelijk van hoeveel tijd je in dingen wilt steken kun je bijvoorbeeld zelf ook de traditionele recepten van al dit lekkers opzoeken en kijken wat je daar aan kunt aanpassen. Bijvoorbeeld de gewone suikers vervangen met vriendelijker producten. Voor de een zal dat een vervanger zijn met de slan

ke lijn en het gewicht in gedachten en voor de ander meer een keus om je heldere kanalen aan het eind van de maand ook nog te kunnen gebruiken.


Zelf heb ik een recept voor kerststol van 24 kitchen aangepast en daar de boter vervangen door soja margarine, de suiker door een calorievrije suikeralchol, die prima smaakt. De spijs heb ik zelf gemaakt door gelijke delen amandelen en rozijnen te malen met wat limoen raps en de stukjes gesuikerd fruit die normaal in een kerststol zitten zijn vervangen door inca en goji bessen en fijn gesneden stukjes abrikoos en dadel. De kerststol was een groot succes, de poedersuiker had ik er naast gezet voor de liefhebbers.


Voor het kerstdiner heb ik normaal gekookt zoals we dat het hele jaar doen - South Beach - stijl. Vlees of vis met veel groenten. Geen rijst, pasta of aardappelen. Andere jaren hebben we ook wel een chinese fondue gedaan. Dat is een heel mager en gezellig alternatief voor steengrillen en dergelijke. Je gaart groenten, vlees en vis en eventueel wat noodles in een krachtige bouillon. Heel gezellig om samen te doen. Als dessert maak ik graag een appelstroedel die met filodeeg gemaakt is in plaats van met bladerdeeg of aan van nature vetvrije angel food cake. Dit is een cake gebaseerd op voornamelijk eiwitten met wat volkoren meel. Wanneer je het basis recept eenmaal onder de knie hebt dan kun je eindeloos variëren en er allerlei leuke dingen mee maken.


Enige jaren terug heb ik geëxperimenteerd met oliebollen gemaakt met volkoren meel en in de oven in plaats van uit het vet, maar dat was een flinke flop. Daar zal ik in de toekomst wel weer een poging toe doen hoor.


Naast al deze praktische overwegingen kun je natuurlijk ook Aartsengel Rafaël vragen om je te helpen. Wat ik dan vraag is dat de aartsengel die zaken die ongezond voor me zijn uit mijn hoofd haalt en de trek erin wegneemt, maar daarvoor in de plaats zorgt dat ik andere wel gezonde dingen tegenkom waar ik dan ook trek in heb. Dit werkt prima, vooropgesteld dat je ook bereid bent dan wat verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen en in gedachten houdt dat de vrije wil mee blijft spelen. Je kunt altijd kiezen om gewoon weer voor alle ongezonde procucten te eten, dus ondanks de hulp van de Aartsengel die je gezonde alternatieven zal brengen, blijft de keus bij jou.


Wanneer je gemerkt hebt dat al het suikergoed van deze maand en de onvermijdelijke chocolade toch een behoefte aangewakkerd heeft naar meer, dan kun je ook aan Aartsengel Rafaël vragen om de koorden tussen jou en dit soort eten (suikers of chocolade) te snijden en er dan helend licht door te sturen om zo je behoefte te verminderen.Kom naar de Tarot verdieping cursus op 29 juni bij Annelies of volg een leuke online cursus