Weblog van Annelies Hoornik
  15-12-2009  07:23:00         

De kerstkaart een oud gebruik

 

De kerstwens wordt al eeuwen uitgedrukt in allerlei vormen en maten. De eerste "kerstkaarten" werden rond 1400 al gemaakt. Toen gaf men zelf gemaakte houtsnijwerkjes met een kersttafereel aan naasten of aan de kasteelheer.

 

In 1843 werd de kerstwens van hout naar een papieren gebracht toen de eerste kaart door de Engelse tekenaar John Callcott Horsley ontworpen werd met de bekende tekst: ‘A Merry Christmas and a Happy New Year to You’. Hierop was een gezin te zien dat kerst vierde.

 


De in Duitsland geboren Amerikaan Louis Prang maakte de kerstkaart tot een wereldwijd gebruik. Hij was kunstdrukker en lithograaf en ontwierp allerlei kerstkaarten. Hij printte ze in enorme oplagen, De Amerikanen kochten en verzonden ze ook massaal.

 

Gelukkig zijn veel van deze kaarten in museumcollecties terug te vinden en ze kunnen op veilingen soms hoge bedragen opbrengen.


In Nederland worden meer dan  200 miljoen kaarten verzonden. Dat zijn per huishouden gemiddeld zo’n dertig kaarten. Inmiddels neemt het gebruik om een electronische kaart te sturen ook in grote mate toe.

 


Meld je nu aan voor de workshop Aquarius Akasha reading en healing op 21 augustus of kijk bij onze thuis studie cursussen die kan je doen wanneer je wilt, ook tijdens de vakantie!Reacties


03-01-2010    chris   


Bij"toeval"jouw boek ENGELEN in bezit gekregen.
Ben overtuigd van aanwezigheid van iets anders dan aards.Ook tijdens dit mailtje ben ik niet alleen.Ja lijfelijk wel,maar rillingen gaan vaak met mij.Zelfs op warme dagen.maar niet zo duidelijk als een engel maar kan zijn.Die ervaring heb ik niet.
Dit was niet echt een reactie op je mooie blog.Wel goed bedoeld.
Reageer op deze blog.


Naam
Email
Reactie
10 + 20 =  Dit simpele sommetje helpt ons spam in de blog te voorkomen.
 


Terug naar archief